18. mar, 2014

Framtidsspaning på Medborgar´n.

Framtidsspaning

Hur ser framtiden i BLT bygden ut? Det kan man ju fundera över.  Eller gör vi det? Frågan diskuterades på medborgarhuset i Trehörningsjö söndag den 16 mars.
  Medborgarhusföreningen och Lena Strömberg Bygd & Stad i balans, inbjöd gemensamt företag och föreningar på orten till en workshop att spåna över de möjligheter som faktiskt finns i vårt område för utveckling och att gemensamt trigga varandra till nya idéer och samarbete!
  Tanken är att fortsätta till Björna och Långviksmon med konceptet och förhoppningen finns att BLT-orterna sedan tillsammans kan förenas i gemensamma mål för framtiden.
  Söndagens träff hade samlat ett 15 tal deltagare som representerade ett tiotal föreningar, företag och ungdomsansvariga. Hur vill vi Tresjö skall vara?  Vad kan vi göra inför framtiden?  Utvecklas och leva vidare?! Till workshopen var en inspiratör från Sidensjö inbjuden.
   Sofia Ohlsson entreprenör och upphovskvinna till sagostigen  ”Källarbackens saga!”  Sofia en berättare av rang med stor inlevelse, medryckande och trevligt. Hon berättade sin ”saga” vilket visade på det stora arbete och den vilja hon lagt ner på sin idé och sitt projekt. Vilka bromsklossar och svårigheter som måste övervinnas men också vad en stark tro på sig själv och sin sak samt ett ”djäklar anamma” kan åstadkomma!
  ”Man skall inte lyssna på alla olyckskorpar som säger att;  de där gå int, du bränn ba ut dä eller, du vet int va du gör!” Nejdå berättar Sofia vidare, har du en idé du tror på så fokusera på den och jobba på! Visst, jag gick ned 15 kilo på kuppen men det var ju bara en skön bonus. Det var mycket ”tokit” från början men man lär sig snabbt. När vi inbjöd första gången folk att besöka Källarbackens Saga så hade vi naturligtvis ingen aning om det över huvud taget skulle komma fler än bara familjen!
  Men vilken chock! Det kom trehundra människor! Gissa bara hur snabbt vi kunde servera fikat? En del fick vänta i en och en halv timma!! Stackars människor! Men vi reste oss snabbt och besöken efter detta första har fungerat bra.
  Dagens workshop leddes av Ann-Catrin Zackrisson Bredbyn och Lena Strömberg Tresjö, båda från Bygd & Stad i balans. Ann-Catrin berättade erfarenheter från Anundsjö och gav oss närvarande lite matnyttiga tips!
  Efter inspirationsstunden av Sofia bjöds deltagarna på en lättare lunch med Västerbottenspaj, broccolipaj och sallader, sedan delade vi upp oss i grupper och jobbade fram idéer och material som kan användas av föreningar med framtidsinsikt samt till nästa träff! För ett uppföljande möte blir det. Då hoppas vi på ändå fler deltagare!
 
Vi vet alla boende här i ytterområdena vilka svårigheter vi har. Men är vi medvetna om möjligheterna? Undertecknad garanterar att möjligheterna är många! Ett liv med ständig kamp mot centralisering och för behållande av livsavgörande service har gjort flertalet människor i BLT området trötta!
Om vi gemensamt försöker ytterligare lite till och involverar de ej ”kamptrötta” ungdomarna tror jag att vi kan förbättra livskvalitén väsentligt! Man behöver inte alltid tänka storvulet. Ni vet  ”Alla bäckar små!”